Samhällen

Hem
Tillbaka

Denna sida uppdaterades
2005-02-25

Var finner vi snickarglädje i Bohuslän?

Vår fotosafari startade vi vid norska gränsen uppe vid Svinesund och vi fotograferade hus och bebyggelse längs hela kuststräckan ända ner till Göteborgs skärgård. De sydligaste öarna vi besökte (Donsö och Styrsö) ligger visserligen i Västergötland men byggnation och snickarglädje stämmer väl överens med den bohuslänska. Hur många filmrullar det blev under dessa resor är svårt att säga men det har varit mycket svårt att välja bildmaterial till sidan ur den mycket digra fotosamlingen.

Vissa platser besökte vi flera gånger dels för att det var så mycket att se. Det kunde också vara så att man inte såg någon snickarglädje där man väntade sig att finna den och ville kontrollera ytterligare en gång.

På en del orter hittade vi ett stort utbud av snickarglädje men med ett fåtal variationer. I andra samhällen fann vi kanske bara ett eller ett par hus men med mycket unika mönster. Vi vill nämna några platser såsom sekelskiftets badortsstäder Strömstad och Marstrand och de gamla fiskelägena Grundsund, Fiskebäckskil, Hasslösund, Kyrkosund samt sydliga delen av Hönö i Göteborgs skärgård. Listan över platser med vacker bebyggelse kan göras mycket lång. Urvalet av platser kanske beror på att vi just där för första gången hittade ett visst mönster och att vi talade i termer “Här har de samma mönster som vi såg i Fiskebäckskil”. Det kunde lika gärna ha varit att vi kommit till Fiskebäckskil lite senare och nämnt någon annan plats.

Vi vill gärna rekommendera dig en resa i Bohuslän för att se på snickarglädjen. Är du bilburen så lämna Europavägen och kör kustvägen mellan Sannäs i Tanums kommun och ner mot Lysekil, ta sedan färjan över till Fiskebäckskil och kör söderöver längs Orusts och Tjörns västsida. En sådan resa skall du göra före eller efter den stora semestersäsongen. Då kan du fritt ströva omkring i samhällena och du slipper att trängas på vägarna och har möjlighet att parkera i närheten av det du vill se. Har du båt och längre tid på dig så gör en sommarresa längs Bohuskusten. Stanna till vid fiskelägena på öarna utanför Göteborg i söder till Koster i norr och vi kan garantera dig att du får du uppleva och se en skärgård och bebyggelse som är både unik och minnesvärd.

Historia Samhällen Bebyggelsen Byggnadsstilar Färgsättning